Ayam Cemani

Ayam Cemani Nebbete Hane

Ayam Cemani stammer opprinnelig fra Java, Indonesia. 

Rasen er ikke bare kjent for å ha sorte fjær, men at de er svart overalt,  kam, tunge, hud, muskler, bein og organer. Eggene er dog hvite til cremfargede. 

I Indonesia anses Ayam å ha magiske krefter. Den deles da opp i to “varianter” vanlig Ayam som brukes som offegaver og den mer ettertraktede Cemani (som betyr sort)  har mystiske krefter og blir ofte brukt for offerritualer, men da som livdyr. De er også kjent for å bringe hell og lykke.

I begynnelsen av det 19. århundre brakte Nederlandske handelsmenn Ayam Cemani til det internasjonale markedet, hvor de har blitt svært populære. Mange oppdrettere elsker denne fuglen, men Ayam Cemani er veldig sjelden rase selv i Indonesia. Høy etterspørsel og god pris gjør Ayam Cemani er blant de dyreste høns i verden.

Beskrivelse: Ayam Cemani produserer i hovedsak svarte pigmenter(melanin). Genet som forårsaker dette er en mutasjon som fantes i Asia for mer enn 800 år siden. Mutasjonen finnes og hos Svensk Svarthøne. 

Hanen veier 1,8 kg, hønen 1-1,2 kg.

Hønene legger ca 60-100 kremfargede egg i sitt første leveår . 

Eggvekt: 40g – 44g

Ringstørrelse 18/16

Vår avelsgruppe med Ayam Cemani består av to høner og en hane fra Norge, en Dansk høne, pluss en gruppe med ungdyr bestående av fem hønekyllinger og to hanekyllinger etter egg importer fra Sverige. Foreldredyrene til disse ungdyrene er Svenske høner og en Tysk hane.